top of page

Kes on Tallinn Bearty?

Updated: Oct 14, 2020

11.–14. aprillini toimub järjelt viies karukultuuri festivali Tallinn Bearty. Festivali tagamaid avab festivali peakorraldaja Alvar Ameljushenko.


Kuidas ja miks te kokku tulite?


Tallinn Bearty esimene üritus toimus viis aastat tagasi aprillis, kui Peterburi karuklubi juht Aleksei küsis, kas Eesti ja Piiteri karud võiksid teha ühise ürituse. See saigi tõukeks. Tehtud sai üritus kohe rahvusvahelisena, mitte vaid kahe klubi karude “klassiõhtuna”, vaid kogunemisena, kus oli osalejaid pea kümnest riigist. Seejärel, alates 2016. aastast oleme oma suunaks võtnud võrdsete õiguste eest seismise. Meie vahend selleks on kultuur, kandjad ja tegijad karud – ikka need, kes me ühe LGBT+ subkultuurina eksisteerime.


Fotol  Tallinn Bearty korraldajad Alvar ja Dmitri koos eelmise aasta programmikülalistega režissöör Miguel Albaladejo (Hispaania) ning stsenarist, produtsent ja näitleja Rick Copp (USA)
Fotol Tallinn Bearty korraldajad Alvar ja Dmitri koos eelmise aasta programmikülalistega režissöör Miguel Albaladejo (Hispaania) ning stsenarist, produtsent ja näitleja Rick Copp (USA)

Kellele on Tallinn Bearty suunatud?


Paljudele. Karude kogukonnale, sest meie seas on liigagi palju mehi, kes igaüks oma enda põhjustel ei saa elada täisväärtuslikku elu. Tunda end vabalt sellena, kelleks nad on sündinud. Meie sõpradele ja neile, kellele karude kogukond meeldib, sest oma eeskujuga teeme head ka nendele. Kõige olulisemana ehk aga kohalikule kodanikkonnale, kes planeeritult või kogematagi satuvad meie korraldatud festivali üritustele, näevad läbi kultuuri – kujutava kunsti, muusika või kinematograafia –, et erinevustest sõltumata oleme kõik eelkõige inimesed. Rohkem polegi vaja.


Mida Tallinn Beartyl tehakse?


Sel aastal, 11.–14. aprillil toome Tallinnasse üle 200 külalise kogu maailmast. Nende seas on 11 artisti, kunstnikku, kelle töödest tekib nädalavahetuseks pop-up formaadis kuus näitust. Peame maha kolm vestlusüritust ning kogume festivali ajal annetusi võrdsete õiguste alase töö piiriüleseks toetamiseks, samamoodi ka Eesti LGBT Ühingule kohepealsete algatuste ja töö toetamiseks. Muuseas, KÕIK eelmainitud üritused (näitused ja vestlused) on tasuta. Tule vaid kohale ja võta sõbrad või pere kaasa.


Mis on olnud teie tegutsemisaja südantsoojendavaim hetk?


Oh jeerum! Neid on nii-nii palju, päriselt ka. Igal aastal midagi, ja mitte vähe. Vaikselt tihkuv saalitäis karuseid mehi eelmisel aastal Miguel Albaladejo filmi “Cachorro” linastusel kinos Artis, kus Miguel ka ise kohal oli. Või 2017. aasta, kui samamoodi tihkus mehine saalitäis Grammy võitja Matt Alberi kontserdil KUMU auditooriumis, see oli sügavalt hingeline kogemus. Vaikne meeleavaldus Vene saatkonna ees 2017. aastal Tšetšeenias siiani toimuva homogenotsiidi vastu. 2016. aasta näitus LOVED Patarei garaažigaleriis, mis mõjus oma kontseptsioonilt täiega äratuskellana. Muide, näitus tuleb tänavu tagasi kaks korda suuremana.


Neid hetki hoides hakkadki mõistma, et parimad asjad on need, mille eest sa kunagi, mitte kunagi, vastutasu ei oota.


Avalehe fotol Tallinn Bearty korraldajad Alvar ja Dmitri.


 

318 views
bottom of page