top of page

Pöördumine Jüri Ratase ja Keskerakonna poole

Updated: Oct 14, 2020

Hea peaminister ja Keskerakond!


Oleme Eesti LGBT Ühingus jälginud valitsuskoalitsiooni moodustamise uudiseid ning tunneme muret viimaste arengute üle.


Keskerakonna äsjane valimisprogramm paistis silma inimõigusi edendavate lubadustega, olles selles valdkonnas üks parimaid, kui mitte parim programm. Paljudele oli see signaal sellest, et Keskerakonnaga saame tõesti kõigile õiglase riigi luua, sealhulgas vähemustele ja marginaliseeritud kogukondadele. Ka paljud LGBT+ kogukonna inimesed hääletasid Keskerakonna poolt, suuresti just valimislubaduste tõttu, ning on seda tegelikult juba ammu teinud. Seda valusam on näha, et lubadused võivad vaid sõnadeks jääda või hoopis kannapöörde teha - õiguste tagamise asemel võidakse need hoopis ära võtta.


Äärmiselt murettekitav ja kurvastav on Teie valmisolek moodustada koalitsioon erakondadega, kes nii oma valimislubadustes kui igapäevastes väljaütlemistes sisuliselt kiusavad ja alandavad meie oma inimesi. Õiglases riigis ei määrata, keda iseenda seast õigeteks ja keda valedeks inimesteks pidada, kes on oluline ja kes mitte, keda omavoliliselt ühiskonnaprobleemides süüdistada, keda kõrvale jätta ja minema ajada. Õiglases riigis on kõigi inimeste õigused kaitstud.


Taas on jutuks kooseluseadus ja selle tühistamine. Juba mitmendat korda tahab Teie potentsiaalne koalitsioonipartner rikkuda demokraatliku õigusriigi tava ning võtta ära juba tunnustatud õigused ja võimalused meie oma rahvalt. Eesti LGBT Ühing saab juba praegu kirju inimestelt, kes muretsevad enda, oma pere ja laste tuleviku pärast. Valimiste eel ütlesite, et Te ei ole nõus Eesti peresid õigeteks ja valedeks lahterdama. Kooseluseaduse vastaste retoorika saadab paljudele Eesti peredele sõnumi, et neist ei hoolita, et nende vastu ollakse lausa vaenulikud. Loetud aastad pärast perede seadusega tunnustamist öeldaks neile, et nad siiski ei ole väärtustatud, et kõik pered ei ole võrdselt kaitstud ja hoitud. Eestis sünniks ja kasvaks põlvkond teadmisega, et neid ei taheta.


Siiski on kooseluseadus vaid üks meie kogukonna jaoks olulistest punktidest. See, kuidas räägitakse ühest küsimusest, näitab üldist meelestatust. Meil on Eestis hea elada, kui kõigil on siin hea. Ükski inimene ega kogukond ei ole teistest eraldatud. Heaolu ei ole midagi, mida võtta ühelt, et anda teisele. Seetõttu soovime ja vajame valitsust, mis töötab kõigi meie inimeste heaks.


Me oleme alati olemas olnud ja me ei kao mistahes vastuseisust hoolimata. Koos meie kogukonnaga töötab Eesti LGBT Ühing parema ja õiglasema tuleviku nimel ning jääme seda tegema ka edaspidi. Teie otsustada on, kas teete seda koos meiega.


Õiglusmeelt soovides

Eesti LGBT Ühingu kollektiiv

 
471 views
bottom of page