top of page

Ühingu uus töötaja Anette: "Tahan LGBT+ inimesi võimestada"

Updated: Jan 27, 2022



Anette, kellel on peas must müts ja seljas must mantel, istub pingil pruuni taksikoeraga, taustal kollaste õitega põõsad. Anettel on silmad kinni ja naeratus ees, sest ta kallistab armsat koera.
Ühingu uus koostöö koordinaator Anette Mäletjärv. Foto erakogust

Novembris alustas ühingus tööd meie uus koostöö koordinaator Anette Mäletjärv, kes asub looma ja võimestama LGBT+ aktivistide võrgustikku, et saaksime kõik koos suuri tegusid korda saata. Anette on ise juba aastaid tegelenud eri aktivismi vormidega ning on nendega ka omajagu tuntust kogunud. Siin räägib ta, miks ta ühingusse tööle tuli ja mida saavutada tahab.


Kes sa oled, kust sa tuled?


Mina olen Anette, 24-aastane aktivist. Põline tallinlane, aga vahepeal elasin Amsterdamis. Ülikoolis õppisin sotsioloogiat ja rahvusvahelisi suhteid ning oma bakatöö kirjutasin Eesti LGBT+ kogukonnast. Aasta tagasi hakkasin homovaenu põhjustatud frustratsioone välja elama instagramikontos Heterokringel. Eestisse tagasi kolides hakkasin koos Helgi Saldoga tegema IDA raadios saadet “Homokringel” ning olin suvise Pride-rattasõidu Vikervelo algataja ja peakorraldaja. Lisaks kandideerisin 2021 KOV valimistel, et seista LGBT+ tallinlaste huvide eest ning osutusin ka valituks Tallinna Kesklinna linnaosakogusse. Vaba aega mul väga pole, aga mõnikord võib mind näha pidudel DJ Homokringel nime all muusikat mängimas.


Miks tulid ühingusse tööle?


Aktivistihing olen ma alati olnud ning ülikooli läksin õppima just selleks, et saada teadmisi, kuidas maailma parandada. Kuna noorena elasin oma LGBT+ identiteedi avastamist üsna raskelt läbi, soovin anda endast kõik, et järgmiste põlvkondade noored ei peaks midagi sellist kogema.


Õpingute jooksul sain aru, et minu jaoks on selleks parim viis teha kohalikku rohujuuretasandi aktivismi, sest just nii saan kõige otsesemalt ja vahetumalt muutusi luua. 2018 suvel tegin ka oma praktika ühingus ning nägin, kui rasket ning olulist tööd siin tehakse.


Pärast seda on olnud minu unistuseks töötada mõnes Eesti LGBT+ mittetulundusühingus. Ehk kui ma ühingusse tööle poleks saanud, siis ma oleks vist pidanud ise mõne uue asutama.


Mida soovid ühingus töötades saavutada?


Et Eestis poleks enam homovaenu. Nali naljaks, tegelikult tahaksin ma oma tööga LGBT+ gruppe, aktiviste ja inimesi võimestada. Eesti on küll üsna väike ja me suuresti teame kõik üksteist, aga ma sooviksin näha rohkem aktiivset omavahelist suhtlust.


“Anette - connecting people” on mu Nokialt laenatud moto olnud juba mõnda aega, sest mulle tõesti meeldib inimesi ühendada ning ühise eesmärgi nimel kokku tuua. Koos oleme tugevamad ning tänu uutele aktiivsetele gruppidele ning aktivistidele on ka kogukonnale suunatud üritused aina mitmekesisemad. Sedasi omakorda muutub ka kogukond ühtsemaks ning tugevamaks.


Millisena näed ja koged hetkel LGBT+ kogukonda ja selle olukorda Eestis?


Eesti LGBT+ kogukond on minu meelest ühtsem ja tugevam kui kunagi varem. Kahtlemata on mänginud selles rolli sotsiaalmeedia, aga ka eelmine valitsus ning nende plaanitud rahvahääletus, mis paradoksaalselt ühendas kogukonda. Mul on väga hea meel näha, et LGBT+ inimesed on viimastel aastatel ka palju aktiivsemad ja julgemad ning et pärast valitsuse vahetust me oleme jätkanud enda õiguste eest võitlemist.

394 views
bottom of page