top of page

Annetaja Diana: "Annetamine on osa mu sotsiaalsest vastutusest"


Pildil on Diana blondide juuste ja ümmarguste prillidega, taustaks kivisein. Diana naertab otse kaamerasse.
Annetaja Diana. Foto erakogust

Tänavu saime keset suvepuhkust suure üllatuse: keegi hea inimene annetas meile "Ma armastan aidata" keskkonnas 5000€! Tänu heategijale muudame Eesti koolid LGBT+ õpilastele turvalisemaks ning pakume LGBT+ inimestele ja nende lähedastele neile vajalikku abi ja tuge.


Aga kes see heategija on? Õnneks saime temaga tuttavaks ning ta rääkis meile, miks ta annetab ja miks teisedki seda teha võiks.


Miks otsustasid Eesti LGBT Ühingut annetusega toetada?


Sest vähemuste teavitus- ja koostöögruppide, eriti LGBTQ+, rahastus on Eestis kehvas seisus ja kui riik ei aita, siis peaks ühiskond omalt poolt rohkem tuge alla panema.


Mis tunne on olla annetaja?


See ei ole minu jaoks tunne. Annetamine on normaalne osa minu sotsiaalsest vastutusest. Olen osa enamusest oma nahavärvi, seksuaalse orientatsiooni, soolise enesemääratluse ja saja muu asja kaudu ning see seab mind tohutult priviligeeritud positsiooni. Mulle kuuluvate (ja kindlasti mingis osas tänu mu privileegidele saavutatud) vahendite kasutamine vähemuste häälte võimendamiseks ei vähenda minu priviligeeritust, aga ehk pakub lisavõimalusi või vähemalt vajalikku infot neile, kes samu privileege ühiskonna praeguse ülesehituse tõttu ei naudi. Samuti, kuna mul pole võimalik pere, töö ja isikliku aja kõrvalt praegu vabatahtliku tööga aega anda, siis ma annan raha, et teised saaksid anda aega ja panustada vajalikku kvaliteetsesse teavitustöösse.


Milline roll on ühiskonnas annetajatel?


Ma arvan, et seda rolli võiksid kõik ühiskonna liikmed kanda. Eks paljud seda tiitliga või tiitlita ka teevad. Sotsiaaltöö ei peaks jääma ainult kitsa diskursuse ja räigelt alarahastatud avalike organite kanda. Iga aktiivne ühiskonnaliige võiks ju tegelikult aidata või annetada. Kes ei anna raha, saab anda aega, et olla vabatahtlik, hoida end kursis, marssida kaaslaste kõrval protestidel ja pride-il. Kelle elu seda ei võimalda, saab anda toetava sõna, teavitatud kommentaari, informeerida sugulasi-sõpru. Ning valida demokraatliku riigi valimistel vähemuskandidaat, et proportsionaalselt ebaõiglases süsteemis saaks vähemalt diskussioonilaua äärde kõiki selle ühiskonna liikmete hääli.


Millist tulevikku näha soovid?


Soovin näha tulevikku, kus mu sõbrad saavad kõik ühtemoodi rõõmu ja ärevusega partnerit perele tutvustada, olenemata partneri soost, nahavärvist või kodukeelest. Ja ka sellist tulevikku, kus naised, transsoolised inimesed ja samast soost paarid ei pea kartma öösel koju minna. Ja sellist, kus ühiskonna murepunktidest räägime kui väljakutsetest, pannes paika kõiki kaasavad ja toimivad strateegiad, mille abil neid murepunkte lahendame.


 

Siiras ja südamlik tänu kõigile, kes annetustega meie tööd toetavad ja Eesti tulevikku panustavad! See suur suvine annetus jõudis meieni läbi "Ma armastan aidata" keskkonna, kus igaüks saab lihtsalt ja turvaliselt meile (püsi)annetuse teha. Sama saad teha ka meie kodulehel. Aga 30. novembril tasub annetada just "Ma armastan aidata" keskkonnas, sest sel päeval tehtud annetustele paneb Swedbank lävendite täitumisel omalt poolt sama suure summa juurde. Nii et sel päeval tasub head teha ja sõpru ka kampa kutsuda!

182 views
bottom of page