top of page

"Argieluvõrdsus": ajaloohõnguline Tartu Pride


Saate "Argieluvõrdsus" juht Kristiina Raud koos külaliste Anette Mäletjärve ja Taavi Koppeliga

Algava juuni ehk pride-kuu puhul rääkisime viimases “Argieluvõrdsuse” saates põhjalikult pride’ist. Külas olid ühingu koostöö koordinaator ja pride’i korraldaja Anette Mäletjärv ning kõndiv ajalooraamat Taavi Koppel.


Esiteks: 11. juunil toimub Tartu Pride! Arutasime, mis, kes ja kuidas ning miks on selle aasta pride’i fookuses Eesti LGBT+ ajalugu. Nimelt möödub tänavu 30 aastat homoseksuaalsuse dekriminaliseerimisest Eestis, kuigi esimest korda leidis see siin aset juba 1929. aastal, mis tegi tollal Eesti ühe eesrindlikumaks riigiks maailmas. Lähiajaloos on aga märkimisväärne, et juba 1990. aastal asutasid Eesti naised Baltikumi esimese LGBT-organisatsiooni ehk Eesti Lesbiliidu, millele samal kümnendil järgnesid ka Eesti Gayliit ja Gendy.


Ometi pole mitmekümne aasta jooksul suuremaid muutusi LGBT+ inimeste võrdsete õiguste ja võimaluste kaitseks toimunud. Kaua võib? See ongi Tartu Pride’i juhtküsimus. Näeme seal!


Kõiki “Argieluvõrdsuse” osasid saad kuulata nii IDA raadio kodulehel kui ka Spotify’s. Oleme eetris iga nelja nädala tagant esmaspäeviti kell 15.

132 views0 comments

Comments


bottom of page