top of page

Baltic Pride 2020 kokkuvõte

Updated: Oct 14, 2020

Hoolimata sellest, et viiruseohu tõttu pidi Baltic Pride’i festival tänavu planeeritud kujul ära jääma, saime 22.-28. juunil siiski pride’i tähistada, sest toimus Baltic Pride 2020: The Safe and Special Edition. Nädal oli täis erinevaid tegemisi, paljud veebis, mõned ka linna peal. Nüüd on aeg kokkuvõtteid teha.


Kõigepealt ütlesime tere ja kutsusime kõiki meiega Baltic Pride’i tähistama.


Kuigi pride-rongkäik jäi tänavu ära, tõime siiski meie värvid ja meie hääled tänavale, kui toimus aktsioon Rhythms of Resistance’i eestvedamisel. Suur tänu RoRile, plakatikandjatele, korrapidajatele, fotograafidele ja filmijatele, et aitasite kogukonna häält kuuldavaks ja nägu nähtavaks teha! Tervet tunniajast aktsiooni saad vaadata meie Instagramis, siin on ka lühem kokkuvõtlik video. Pilte aktsioonist näed meie lehel siin, meediaväljaannetes siin, siin (koos pikema looga) ja siin.


Baltic Pride 2020 aktsioon 27. juunil
Baltic Pride 2020 aktsioon 27. juunil. Foto: K. Martin

Veebis sai osa võtta Kuldlillakust, mis pani proovile osaleja teadmised LGBT+ ja pride’i ajaloost nii Eestis kui maailmas. Mängust võttis osa 80 inimest ning kõigi õigesti vastanute vahel loosisime välja ühe kingikoti vahva vikernänniga.


Instagrami vahendusel vestlesime Euroopa Parlamendi saadiku Marina Kaljurannaga tema tööst europarlamendi LGBTI intergrupis, LGBT+ poliitikute nähtavusest ja nähtamatusest ning kogukonna suhtest rahvasaadikutega. Elavat ja huvitavat vestlust saad järele vaadata meie Instagramis @lgbt.ee.


Queer Planet korraldas filmiõhtu, kus umbes 30 inimese seltskond vaatas filmi "Pride". Enne filmi oli avatud kohvik koduste küpsetistega ning pärast põnev arutelu solidaarsuse ja aktivismi teemadel.


Eesti HIV-positiivsete võrgustik ehk EHPV avas oma uksed ning huvilised said küsida sugulisel teel levivate nakkuste kohta, võtta tasuta kondoome ja libesteid ning tutvuda organisatsiooniga.


Ruu Silverman viis läbi queer jooga tunni. Tund aega mõnusat liikumist vikerkaarevärvile taustal jääb meie Instagrami @lgbt.ee lehele, kust saad seda igal hetkel uuesti vaadata.


Baltic Pride 2020 Tallinna Fotografiskas
Baltic Pride 2020 Tallinna Fotografiskas. Foto: Elo Aun

Fotografiskasse oli põhjust minna lausa kahel õhtul: esiteks toimus mõnus hoovitiks, kus muusikat mängis meie vana sõber ja karukultuurifestivali Tallinn Bearty korraldaja Alvar, järgmisel päeval sai tuuril tutvuda Tom of Finlandi fotonäitusega ning filmi vaadata.


Terve maailm sai osa võtta 24-tunnisest Global Pride 2020 veebiüritusest, milles kõlas ka meie tervitus koos iga maailmanurga pride’i korraldajate sõnumite, poliitikute sõnavõttude ning erinevate andekate artistide etteastetega. Meie videotervitust saad uuesti vaadata siin. Saime tagasisidet, et oli hariv.




Baltimaades asuvad Kanada saatkonnad korraldasid kontserdi ja ühise filmivaatamise, kus esinesid two-spirit, transsooline põlisameeriklane G.R. Gritt ja transsooline Rae Spoon. Saab ka järele vaadata!


Pride jõudis loomulikult ka X-baari. Päeval sai nautida päikselist terrassi ja toetada ühingut ostu või annetusega, õhtul aga läks peoks koos Vaido Neigausi ja Henrik Normaniga. Suur aitäh kõigile toetajatele ja pidulistele! Peopilte ja videot saad vaadata siin.


Ka Sveta baar pani peo püsti. Lausa nii, et õues ulatus huviliste järjekord nurga taha - peaaegu nagu pride’i rongkäik. Suur tänu kõigile esinejatele, kes publiku üles kütsid. Eriti sooviks ära märkida Maarja ja Ivo Linna (keda me muidu tunneme Kristiina ja Eva Marta nime all), kes olid lavale rännanud aastast 1996, et esitada oma hitt “Kaelakee hääl”. Kuskil ringleb sellest videosid… Maarja, Ivo, Kristiina, Eva Marta ja kogu ühing tänavad südamest Svetat, kes pani peol ringlema annetuskasti, et see ühingule üle anda! Kogu möllu saad piltidelt koos olustikukirjeldusega meenutada siin.


Maarja ja Ivo Linna Global Pride Bang 2020 peol esinemas
Maarja ja Ivo Linna Global Pride Bang 2020 peol esinemas. Foto: Remo Tõnismäe

Algselt oli Baltic Pride’i lõpupidu planeeritud Svetasse ning ühe külalisena pidi seal esinema Sado Opera. Kuigi nad Eestisse tulla ei saanud, saatsid nad just meile tehtud DJ seti, mille järgi saab tõesti kas või iga päev tantsu lüüa.




Lilla Agenda podcast arutas koos ühingu Eva Martaga pride'i ajalugu ja tähendust. Kuula järele!


Nädala lõpetasime Tallinna LGBT+ ajaloo tuuriga. Meil oli seda väga lõbus filmida ja tagasiside põhjal paistab, et teil oli seda tore ja huvitav vaadata. Suured tänud filmijale Carlos Lesmesele ja helimehele Gabriel Solisele hea töö ja vahva pärastlõuna eest! Loodame, et järgmise ekskursiooni teeme juba silmast silma.

 

241 views
bottom of page