Eesti LGBT+ ajalugude viktoriin

Updated: Apr 9



Eesti LGBT+ ajalugude kohta on suhteliselt keeruline häid allikaid leida. Kogukonda saatnud tabu tõttu on LGBT+ inimesed läbi aegade üritanud end võimalikult nähtamatuna hoida. Seetõttu iseloomustab LGBT+ ajalugusid katkendlikkus. Viktoriini eesmärgiks on tuua esile erinevatest aegadest pärit kilde LGBT+ ajalugudest. Akronüümiga "LGBT+" märgin erinevatel aegadel elanud seksuaal- ja soovähemusi. Seda vaatamata sellele, et enamus neist ei olnud sellest akronüümist kuulnud ega kasutaks seda enda määratlemisel.


Viktoriinil esitatud küsimuste vastuste allikad on võimalik saada kätte järgnevalt Google Docs'i lühendatud lingilt: https://tinyurl.com/y4ltgjcj


Viktoriini näol ei ole tegemist teadmiste kontrolliga. Selle asemel soovin jagada põnevaid fakte LGBT+ ajalugudest, mille kohta huvilistel on võimalus ise edasi lugeda. Seetõttu soovitan igal juhul küsimuste vastuste allikate lehega tutvuda. Õigest vastused leiad viktoriini lõpust.


Kui sul on Eesti LGBT+ inimesi, sündmusi või organisatsioone puudutavat informatsiooni (mälestused, trükised, kirjavahetus, tead huvitavate lugudega inimesi), esemeid (nt T-särk, käepael, foto, pilet jne), siis võta ühendust: lgbtajalugu@gmail.com.


Aitäh kõigile, kes mind viktoriini valmimise juures aitasid: Tuuliki, Rebeka, Andreas, Sara, Vahur, Lilian, Laura, Keio. Aitäh Eva Martale ja Eesti LGBT Ühingule, kes pakkusid välja mõtte koostada Eesti LGBT+ ajalugude viktoriin.


Päise kujundus: Laura B Kass.


Taavi Koppel



1. Eesti esimesed seksuaal- ja soovähemuste organisatsioonid asutati 1990. aastatel. Eesti ja ühtlasi Baltikumi vanima LGBT+ organisatsiooni loomisest möödus 2020. aasta oktoobris 30. aastat. Mis oli selle organisatsiooni nimi?


a)Eesti Gayliit


b)Gendy


c)Eesti Lesbiliit


d)Eesti Vabameeste Vennaskond



2. Laialt on levinud ekslik arvamus, et homoseksuaalsus on iseseisvas Eestis alati legaalne olnud. Tegelikult on meestevahelised seksuaalsuhted lisaks nõukogude perioodile olnud kriminaliseeritud nii sõdadevahelises kui ka taasiseseisvunud Eesti Vabariigis. Millal võeti Eestis vastu seadusandlus, mis ei kriminaliseerinud enam meestevahelisi seksuaalsuhteid (seadus(ed) võis(id) jõustuda hiljem)?


a) 1919 ja 1993


b) 1929 ja 1992


c)1935 ja 1991


d)1992





3. Väike-Maarja pastor Johann Engelhardt Bender (1645–1695) on oma kirikuraamatus üles täheldanud loo Reinust - end mehena esitlenust ja mehena käitunust, kes abiellus 1678. aastal talutüdruk Anuga. Tänaseid mõisteid kasutades võiks Reinu pidada üheks esimeseks teadaolevaks transsooliseks meheks Eesti territooriumil. Mis ametit pidas Rein?


a) Kooliõpetaja


b) Talupidaja


c) Rätsepa


d) Sulase








4. Nõukogude Eesti kirjanduses ei olnud just tavaline lesbiliste paaride kujutamine. Üheks selliseks teoseks oli aga 1979. aastal ilmunud romaan. Selles külastab peategelane Eba oma seeneretkel Koloogal sõbranna Inese tuttavaid – Jussi (Jutat) ja Tiinat – kes veedavad parasjagu aega oma suvemajas. Kes on kirjeldatud romaani autor?


a) Lili Promet (1922-2007)

b) Ellen Niit (1928-2016)

c) Aino Pervik (s 1932)

d) Mari Saat (s 1947)










5. Baltisaksa autori Elisar von Kupfferi (1872-1942) novelli “Tema armastuse mõistatus” (1901) peetakse üheks esimeseks saksakeelse geikirjanduse näiteks. Novelli tegevus toimub sajandivahetuse paiku ühes Põhja-Eesti mõisas. Mis mõisas aga veetis Kupffer oma lapsepõlve?



a) Palmse

b) Kolga

c) Saha

d) Jootme









6. Vabadussõja Rahvaväkke rindesõdurina naisi esialgu ei võetud. Sellele vaatamata said kaks naist - Salme Bergmann (1896-1979) ja Anna Vares (1901-1987) - Vabadusristi. Kui esimene võeti sõjaväkke sanitarina, siis teine maskeeris end meheks ja võttis sõjast osa kerge ratsaväelasena. Mis nime all osales Anna Vares Vabadussõjas?

a) Jaan Tuvi

b) Konstantin Kotkas

c) Mihkel Kukk

d) Peeter Ronk








7. 1993. aasta aprillis avati Eesti Lesbiliidu eestvedamisel Tallinnas Vase tänaval naistele suunatud lesbibaar - Pika Kelder. Tegemist oli esimese avaliku LGBT+ kogukonnale mõeldud baariga. Kui kaua Pika Kelder tegutses?


a) 3 kuud

b) 7 kuud

c) 11 kuud

d) 3 aastat






8. Kellele kuuluvad järgmised read kahest karja hoidvast mehest - Alost ja Jaagust: „[...] Liblikas küll imeb/ Heina selget kastet,/ Mesilane lendab/ Pajuurbe vastu,/ Mina aga lendan/ Alo palge vastu/ Suukest otsimai/ Roosiallikasta. [...] Linnukene magab/ Oma pesa seessa./ Mina aga magan/ Oma Alo süles. —/ Nõnda armas Alo,/ Olen mina õnnis,/ Sest mu Alokene/ Armastab mind ikka.”?


a) Kristjan Jaak Peterson (1801-1822)

b) Marie Under (1904-1980)

c) Gustav Suits (1883-1956)

d Juhan Liiv (1864-1913)






9. Üheks esimeseks teadaolevaks Eesti territooriumil elanud inimeseks, keda tänaseid mõisteid kasutades saaks nimetada intersooliseks, oli 1661. aastal Rae mõisas Vaskjala külas sündinud Raudsepa Jürgeni poeg Jaan. Miks tekkis kirikuraamatus tüdrukuks märgitud Jaanil vajadus oma sugu juriidiliselt korrigeerida?


a) Ta soovis sõjaväkke minna

b) Ta soovis kõrgemat haridust omandada

c) Ta soovis saatjata Rootsi sõita

d) Ta soovis naisega abielluda



10. Teadupärast asutati Eesti LGBT Ühing 2008. aastal nimega Eesti Gei Noored. Kes oli organisatsiooni esimene juht?


a) Maret Ney

b) Helen Talalaev

c) Ilke Jaspers

d) Hanna Kannelmäe










11. Homoseksuaalsetest inimestest hakati eesti ajakirjanduses esmakordselt kõnelema 20. sajandi alguses. Mis ajendas ajakirjanike antud teemal kirjutama?



a) Oscar Wilde kohtuprotsess

b) Elisar von Kupfferi novelli ilmumine

c) Eulenburgi skandaal

d) Magnus Hirschfeldi loengud Tallinnas ja Tartus







12. Transsoolistel naistele ei ole täna võimalik Eestis vagionoplastika ehk vagiina konstrueerimise operatsiooni teha. Samas on taasiseseisvunud Eestis seda operatsiooni varasemalt tehtud. Millal alustati vagionoplastikaga Eestis?


a) 1991

b) 1993


c) 1997

d) 2002



13. End eesti esimeseks lesbikunstnikuks kuulutanud Anna-Stina Treumund (1982-2017) oli mitmekülgne kunstnik, feminist, aktivist. Oma loomingus pühendus ta naiste, eelkõige lesbiliste naiste ajalukku jäädvustamisele. Mis on all kujutatud 2009. aastast pärit teose nimi?


a) Harjutus minu pulmadeks

b) Hea küll siis, Jane, kutsuge kogu oma fantaasia appi ja kujutlege, et te pole enam hästikasvatatud ja tagasihoidlik tütarlaps, vaid ohjeldamatu noormees, kellele juba lapseeast peale vaba voli on antud

c) Sina, mina ja kõik, keda me ei tea

d) Drag







14. Meestevahelised seksuaalsuhted on Eesti territooriumil olnud pikalt kriminaalkorras karistatavad. Millal toimus teadaolevalt esimene ja viimane kohtuprotsess, mille eesmärgiks oli taolistes suhetes kahtlustatavaid karistada?


a) 1666 ja 1982

b) 1710 ja 1990

c) 1850 ja 1988 d) 1899 ja 1985



15. Balti kartograaf Ludwig August Mellin (1754–1835) kirjutas 1780. või 1790. aastatel toimunud loo nimetust Jelgavast pärit orvust, kes nähes, et mehena on lihtsam elus edasi jõuda kui naisena, otsustas hakata mehena elama. Ta rändas ühte Liivimaa linna, kus tal avanes võimalus abielluda raseda teenijatürdukuga ja tolle lapsele isaks olla. Abikaasad elasid platooniliselt koos, kuni naine jättis orvu maha ja varastas oma abikaasa paljaks. Mis linnas ülalkirjeldatud tegevus toimus?


a) Viljandis

b) Tallinnas

c) Pärnus

d) Tartus









16. Üheks tuntumaks eesti päritolu teadlaseks on Svante Pääbo (s 1955), kelle töö on mänginud suurt rolli paleogenoomika teadussuuna tekkele. 2007. aastal valis ajakiri Time ta maailma aasta saja mõjukama inimese hulka. Millise inimlase genoomi on Pääbo uurinud?


a) Homo erectus ehk püstine inimene

b) Homo habilis ehk osav inimene

c) Homo sapiens ehk tark inimene

d) Homo neanderthalensis ehk neandertali inimene






17. Millise sõnaga EI kutsutud 1920. ja 1930. aastate ajakirjanduses inimesi, keda tänase arusaama järgi võiks pidada LGBT+ inimesteks?



a) Kväär


b) Meesnaine

c) Poisitar

d) Naispoiss




18. Kroonik Dionysius Fabricius on Liivi sõjas olulist rolli mänginud hertsog Magnuse (1540-1583) kohta kasutanud mõistet, mida tänast sõnavara kasutades võiks tõlgendada biseksuaalsusena. Mitmed Magnuse kaasaegsed kriitikud ja poliitilised vastased süüdistasid hertsogit samast soost isiku(te)ga seksuaalses läbikäimises. Milles hertsog Magnust EI süüdistatud?



a) Alkoholismis

b) Liiderlikkuses

c) Oma isa, Taani kuninga Christian III surmas

d) Esimese öö õiguse kuritarvitamises







Õiged vastused: 1. c) 2. b) 3. c) 4. c) 5. d) 6. d) 7. b) 8. a) 9. d) 10. c) 11. c) ja d) 12. b) 13. d) 14. c) 15. c) 16. d) 17. a) 18. c)



96 views

Recent Posts

See All