top of page

Baltic Pride püstitas osalejarekordi

Möödunud nädalal toimus Tallinnas Eesti, Läti ja Leedu ühine LGBT+ kogukonna festsival Baltic Pride, mis kogus läbi aegade suurimad osalejanumbrid Tallinnas.


Festivali silmapaistvaimaks osaks oli kahtlemata laupäevane rongkäik, kus Politsei - ja Piirivalveameti hinnangul osales rohkem kui 7000 inimest. Lisaks eraisikutele kõndisid rongkäigus diplomaatilise korpuse esindajad enam kui 15 saatkonnast, mitmed valitsuskoalitsiooni ministrid, Parlamendi spiiker ja esmakordselt ka paljud ettevõtted, kes esindasid ja toetasid oma valdkonna LGBT+ kogukonna inimesi. Rongkäik lõppes vabaõhukontserdi ja piknikuga Rävala puiesteel. Osalejate sõnul oli tegemist väga mõnusa õhkkonnaga kogukonnasündmusega.


Lisaks rongkäigule toimus festivali raames veel mitmeid eripalgelisi sündmusi - Pride avati Vikerkaarekangelaste galaga, kus tunnustati LGBT+ kogukonnas või kogukonda toetavate tegudega silma paistnud inimesi ja organisatsioone, üheks mahukamas sündmuseks kujunes reedene konverents “Kväärikas keskkond, turvalisem Eesti!”. Lisaks toimus nädala jooksul mitmeid väiksemaid sündmuseid (näiteks Eesti esimene kväärluuleslämm, Transinimeste Ühingu sünnipäevapidu, filmilinastused jne). On suur rõõm tõdeda, et enamus kavas olnud sündmustest kujunesid väga populaarseks ja rahvarohkeks.


Kahjuks ei möödunud nädal ilma raskete vahejuhtumiteta. Pühapäevases Geikristlaste vestlusringis ründas 25 aastane vene kodanik esinejat, kes tänaseks on küll kodus, kuid vajab endiselt meditsiinilst abi. Vahejuhtum näitab väga selgelt, et vaatamata üldiselt üha kasvavale ühiskondlikule toetusele LGBT+ kogukonna suhtes tekitab avalik vaen nii poliitilisel- kui muul avalikul tasemel polariseeruva radikaalsuse, millel on väga tõsised, inimeste tervist ja elu ohustavad tagajärjed.


Seekordne Baltic Pride oli paljuski suunatud näoga just kogukonna poole. Pride projektijuht Keio Soomelti sõnul on väga rõõmustav näha, et just LGBT+ kogukond ja selle väiksemad organisatsioonid said Pridel laia platvormi oma tegevuse, rõõmude ja murede tutvustamiseks.


Baltic Pride korraldaja Tallinnas on Eesti LGBT Ühing, suurtoetajad olid sel aastal Aktiivsete Kodanike Fond, USA Saatkond, Wise, Nordea, Swedbank, ja Telia.


Järgmine Baltic Pride toimub 10. - 15.06.2024 Riias.

413 views0 comments
bottom of page