top of page

“Lesbina olen osa suurest kultuurist.” Aleksandra lugu


Foto: Aleksandra erakogu

Tere! Minu nimi on Aleksandra ning mu seksuaalidentiteeti saaks kõige paremini kirjeldada sõnaga lesbi. Ma hakkasin ennast avastama, kui olin veel teismeline, ning ma olen väga uhke selle üle, kui kaugele ma nende aastate jooksul jõudnud olen. See on imeline tunne – olla harmoonias endaga, olla mitte ainult lesbi, vaid ka osa hiigelsuurest ja tohutult huvitavast kultuurist.


Samas, kui mõistad, et oled lesbi, hakkad märkama, kui palju toetub maailm heteronormatiivsusele, patriarhaadile ja soorollidele. Olen kuulnud, et paljud lesbid hakkavad pärast enda aktsepteerimist oma soos kahtlema, sest see, kuidas nad tahavad elada, kuidas maailm neid näeb, erineb sellest, milliseid soorolle neile sünnist saati omistati. Mina ise elan hetkel kolmandat korda läbi sookriisi. Just selle tõttu, et maailm põhineb mingisugusel „normil“, maailm näeb meid kui kõrvalekallet. Inimesed loovad pidevalt ootusi ning eeldavad lõpuni heteronormatiivsust.


Kui sa ei ole nagu enamus, on sul kaks võimalust: teeselda või sattuda pidevalt ebamugavatesse, ebameeldivatesse ja mõnikord isegi ohtlikesse olukordadesse. Esimene variant paneb igaüht end valesti tundma, teine ​​variant on parimal juhul kurnav, kuid mõnikord võib aususe valimine olla lausa hirmutav.


Foto: Aleksandra erakogu

Suurim probleem, millega olen ise silmitsi seisnud ja millega teised inimesed on minu poole pöördunud, on üksindustunne. Kui enamik inimesi näeb sind pigem erandina reeglist, siis ükskõik kui hästi need inimesed sind kohtlevad, jääd sa nende jaoks ikkagi “Teiseks”. Ja kuna me näeme iseennast läbi teiste hinnangu, siis hakkame end pidama millekski ebatavaliseks, millekski, mis erineb normist, teistest inimestest, meid ümbritsevast maailmast.


Väikeses Eesti ühiskonnas ei ole ka nii lihtne tunda end osana millestki suurest, eriti kui juba varasest lapsepõlvest oled kogu info, kõik filmid ja raamatud enda jaoks iseseisvalt leidnud ning pole olnud kedagi, kellega sellel teemal oma mõtteid jagada. Ma arvan, et paljudele meist meeldiks olla nagu üks “The L Wordi” peategelastest: tal on alati keegi, kellega koos hommikuti kohvikus istuda ja lesbidest rääkida.


 

Aleksandra on ka ühingu kogemusnõustaja, kelle poole saad pöörduda, kui soovid rääkida seksuaalsest identiteedist, queer-identiteedist, lesbidest või polüamooriast. Kirjuta talle eesti, vene või inglise keeles aleksandra@lgbt.ee.

591 views0 comments

תגובות


bottom of page