top of page

Miks X-baar kogukonnale kallis on

Updated: Oct 14, 2020

Et Eesti ja Baltikumi vanim LGBT+ baar ja oluline kogukonnakoht X-baar koroonaviirusest tekitatud kriisi üle elaks ja püsima jääks, kutsusime inimesi üles X-ile annetama. Ühtlasi hakkasime koguma kogukonna mälestusi ja lugusid X-baarist, et meenutada, millist rolli X-baar meie eludes mänginud on. Siin nad on


Annetuse X-baarile saad teha siia:

EE902200221010863401

OÜ Augello


X-baar eriolukorras
X-baar eriolukorras. Foto: Kristiina Raud

Kristiina, Eesti LGBT Ühingu kommunikatsioonijuht


X-baar on minu jaoks olnud kindel ja turvaline kogukonnapaik. See tunne sai eriti selgeks möödunud sügisel.


X-baaris toimus Vikerlaste sünnipäevakaraoke samal õhtul, kui mu ühingu kolleegid olid Pärnus kogukonnaga kohtumas. See oli see ajalukku läinud õhtu, mil Pärnu EKRE inimesed sõimu ja solvangute saatel ühingu üritusele tungisid. Mina sain sellest teada Aililt, kes Kristelit Pärnust murelikult koju ootas.


Kohtusin Ailiga, sest koos oli lihtsam uudiseid oodata, kuid pärast seda tundsin, et vajan kogukonnatunnet, et tahan oma inimestega koos olla. Ja läksin X-baari. X-is võtsid mind vastu tuttavad naeratavad näod ja kodune tunne, sest teadsin, et sinna võin alati minna, ja selle eest olen alati tänulik.

 

Keio, filmifestivali Festheart korraldaja, Vikerlaste koorijuht ja palju muud


X-baar oli minu jaoks (nagu ilmselt paljudele minuealistele, kes Nightmani oma hilise sünniaja tõttu enam ei jõudnud) esimene geibaar. Mind viis sinna üks toonane kohting. Muidugi oli ärevust, et kes seal kõik on ja äkki keegi näeb, et ma seal olen. Ma pole päris kindel, aga mulle tundub, et minu esimene suudlus mehega juhtus samuti X-is.


Minu esimene mälestus X-ist on ajast, kui nad olid Sauna tänaval. Mõned korrad sai seal käidud, enamasti päevasel ajal. Ööelukohaks muutus X minu jaoks peale seda, kui nad olid Tatarisse kolinud. Eriti siis, kui Angel kinni pandi. Tol ajal ma seda vist nii väga hinnata ei osanud, kuid täna saan aru, et X on absoluutselt unikaalne. Esiteks seetõttu, et kui kõik teised on tulnud, olnud ja läinud, siis X on jäänud. Ja teiseks (mis ilmselt põhjustab ka esimese aspekti) see, et X on alati olnud kogukonna jaoks tolerantsem kui ükskõik milline teine koht. X-i seltskond on märksa värvikam ja vabam kui muudes kohtades.


Lisaks meelelahutuskohale on X võimaluste piires ulatanud alati kogukonnale ka oma abikäe, olgu siis sündmuste reklaamimisel või ka näiteks ruumide kasutamisel (X-is on toimunud nii Vikerlaste kooriproovid kui geikristlaste teenistused). X on minu jaoks palju enam, kui lihtsalt baar - see on omamoodi kogukonna süda ja keskus.

 

Kristel, Eesti LGBT Ühingu tegevjuht


Xi viis mind esimest korda üks minu parimaid sõbrannasid, kes otsustas oma sünnipäeva seal tähistada. See oli külm detsembrikuu öö, mil väikese seltskonnaga sinna sattusime. Mäletan sellest õhtus vaid üksikuid seiku. See oli aeg, mil X asus veel Sauna tänaval, kuhu ma veel pärast seda sünnipäeva mõned korra jõudsin. Rohkem hakkasin Xis käima siis, kui see avati Väike-Karja tänaval ning uuesti Tatari tänaval.


X-baar on olnud suuresti osa minu enda kasvamise loost, mistõttu on raske tuua välja üksikuid seiku. Ma mäletan oma esimesi minekuid Xi, uusi sõpru, armumisi, südamevalu. Ma mäletan neid kordi, kus ma käisin seal oma parimate sõbrannadega ja me tantsisime varahommikuni. Ma mäletan neid kordi, kuidas ma läksin sinna täiesti üksinda ja suure südamevärelusega. Ma mäletan neid üllatavaid kohtumisi tuttavatega, keda ma polnud näinud aastaid ja nüüd kohtasin uuesti just Xis.


Kuigi X on baar, siis on see palju rohkemat kui baar. See on osa kogukonnast, mis on püsinud nii kaua ja lahkelt võtnud vastu kõiki inimesi, kes on soovinud seal käia. Nii mõnelegi on see vaid koht, kus pidutseda, aga mõnele on see koht, kus luua esimene kontakt kogukonnaga.


X-baar Sauna tänaval
X-baar Sauna tänaval. Foto: Toomas Huik

Mary


Käisin X-is Sauna tänava aastatel. Äsja täiskasvanuikka jõudnuna oli X paigaks, kus sai tutvutud ja käidud esimeste kaaslastega. Reede õhtuti oli X see koht, kuhu võis alati minna ja olla kindel, et mõni sõber on juba ees. Reede ilma X-ita ei olnudki nagu reede!


X oli turvaline ja tuttav kogukonna ehitamise koht, aga samas ka kõige põnevamate armumiste ja kuumemate esimeste suudluste paik. X-i baaritöötajad teadsid püsikülastajaid nägupidi, nad olid omad. Kui nägid neid kuskil tänaval mõnel muul päeval, siis lehvitasid ja naeratasid. X-i suitsunurgas kuulsid alati kõige uuemat klatši, kes kellega käis. Ja X tuleb mulle iga kord meelde, kui kõlab Anne Veski "Atmosfäär".

 

Inx


Räägin oma esimesest Xi külastusest. Olin Tartu kooriga Tallinnas. Oli just käimas kooride afterparty ja meie koori vikerkaarerakuke otsustas kooripeo asemel minna X-baari. Teised koorikaaslased pärisid, et kus see parem pidu teil on... Teised koorinaised olid seal juba käinud ja tundsin end seetõttu julgemalt. Ma ei teadnud üldse, mida oodata. Kartsin veits, et seal on tugevad ja ülbed naised, kes võivad uutele tulijatele peksa anda. Aga esimene külastus andis teadmise, et X on hubane, sõbralik ja mõnus koht. Teisel korral oli juba palju julgem minna :)

 

Rein


Kunagi Sauna tänavalt leidsin ühe sõbra, kellega mingi aeg koos olime, siis läksid teed lahku, kuid suhtleme senini. Ta töötas ka mingi aeg seal. Sirjega hea kontakt oli, tihti hilisõhtul lõpetades sõitsime koos koju tema autoga, sest lähestikku elasime.


Aga peamine on see, et 2001. 01.01, kuna pidin olema kesklinnas, et vajadusel õhtul tööle lennata (IT-värki kardeti, kuigi pole IT-mees ja pohmakas ka oli), sain baaris kokku ühe inimesega, kellega senini elame koos ja töötame ka samal alal, varem isegi samas kohas. Tänu X-baarile leidsin omale elukaaslase!

 

Susanna


Minu kõige ilusam lugu X-baarist on sellest, kui tegime koostööd. Olen trans naine ja töötasin tantsijannana. Üks trans naine viis mind kokku Tiia ja Kristiga. Nad vaatasid mu elava tulega postitantsu. Nad arvasid, et võiksin elava tulega X-baaris esineda. Neil oli ka oma nägemus, kuidas show võiks välja näha. Käisin koos sõbrannaga siis harjutamas ja kaasati ka üks mees. Lõpuks jõudis kätte õhtu, kui pidin esinema X-baaris koos sõbrannaga ja mehega. Ütlesin, et kindlasti peab lavale jätma märja rätiku et elavat tuld kustutada. Aga kui tuld kustutada tahtsin, avastasin, et rätikut polnudki kuskil. Minu ainuke võimalus oli siis hästi kiiresti vehkida kettidega, mille küljes tuli oli. Läks õnneks ja kustus. Tegin oma postitantsu lõpuni. Rahvale meeldis. Läksin lavalt ära. Peale seda tuli sõbranna lavale ja mängisid nagu lööks mees naisele külge. Siis tulin mina tagasi ja ajasin mehe minema. Sõbrannaga tantsisime ja mängisime, nagu oleks kahe naise vaheline õnnelik armastus. Tõstsin sõbranna sülle ja sellega show lõppes.


Sellest ajast peale on X-baar ainuke koht, kus lõbutsemas käin. Mind on üritatud mujale viia, kuid ma pole rahule jäänud, meelitan inimesi hoopis X-baari ning nemadki mõistavd, et see on parim koht. Olen leidnud X-baarist parimad sõbrannad ja sõbrad. X-baar on mulle ka alati vastu tulnud, kui on olnud vaja treenida minu filmiprojekti jaoks. X-baar on maailma parim koht, kus lõbutsemas käia ja samuti pean seda kohta kõige sõbralikumaks kohaks, kus saab olla mina ise, ilma et see kedagi häiriks. Juba tunnen suurt puudust, et pole saanud seal käia. Ehk leian X-baarist ka oma tõelise armastuse. Aga kui ei, siis vähemalt on mul palju sõbrannasid ja sõpru, kes on olemas ainult tänu X-baarile. See koht on nagu mu teine kodu.

 

Vaido Neigaus, laulja


Minu mälestused X-baarist on väga meeldivad. Seal olen tutvunud paljude toredate inimestega, kellega on maha peetud palju rajusid pidusid. Olen seal esinenud oma lugudega ning tore oli näha neid rõõmsaid ja heatujulisi kaasa laulmas. Alati, kui olen külastanud seda paika, naeratatakse ja sinna on lihtsalt super hea minna. Sealt saad positiivse feelingu.


X-baar Sauna tänaval
X-baar Sauna tänaval
 

Kas mäletad mõnda ägedat pidu, head suudlust, erilist tunnet? Jaga seda! Oma loo võid saata meile aadressile kristiina@lgbt.ee või vormi kaudu siin.


Väga tore oleks, kui saadaksid (meiliga) ka mõne asjakohase pildi, eriti sellepärast, et X-i kunagine arvuti varastati ning koos sellega kadusid vanemad pildid, sh Sauna tänava aegadest.

Lugusid võime avaldada ka anonüümselt. Mälestusi jagame ühingu ja X-baari sotsiaalmeedias koos uudistega sellest, kuidas annetuste kogumine edeneb.

Annetuse X-baarile saad teha siia:

EE902200221010863401

OÜ Augello

1,227 views
bottom of page