top of page

Millised muumid ühingus töötavad?

Updated: Oct 14, 2020

Ajaloos leidub palju huvitavaid ja andekaid LGBT+ inimesi, kes on oma sõnade ja tegudega maailma rikastanud. Üks neist on meie kollektiivile eriti südamelähedane: soomerootsi kirjanik ja kunstnik, armastatud muumide looja Tove Jansson. Täna on tema sünnipäev (ta sündis 9.08.1914) ja sel puhul sukeldume mõneks ajaks muumimaailma ning vaatame, milliste muumitegelaste moodi on meie ühingu töötajad.

 

Aili, meie jurist ja huvikaitseekspert on üks paras Koduvana. Tal on kodus putukahotell, mida ta hoolsasti jälgib, ning maitsetaimeaed, mille eest ta usinalt hoolitseb. Ta teab putukatest rohkem, kui teised elu jooksul kuulevad, ja ta ei suuda varjata ega peakski varjama armastust oma hobide vastu. Terav pilk ja taip on tema luubiks, millega ta leiab keerulises olukorras selliseid nüansse, mille peale teised ei tulegi.



Annely, ühingu finantsist, on ilmselt Tusklik, aga ega me täpselt ei teagi, sest me näeme teda harva, kuna ta kogu aeg leiutab midagi. Tema leiutised jäävad küll kahemõõtmelisteks, sest kogu ta töö on tabelites, kus on lõpmatud numbritelahtrid, mida ta täidab ja liigutab, päevad läbi. Arusaadavalt ei jää sellise suure töö kõrvalt palju aega üle, kuid kui ta oma töönurgast siiski välja tuleb, siis on tal alati midagi tarka ja konkreetset öelda.



Eva Marta, kes jaotab oma tööaega kogukonna ja hariduse valdkondade vahel, on enesekindel, valjuhäälne, julge, hakkaja ja pisike ehk ei keegi muu kui väike My. Oma suure iseloomuga on ta vahva sõber, kes teisi seiklustele viib. Kui tal on midagi öelda, siis ta ka ütleb ja enamasti teeb ta seda mõnusalt mahlase huumoriga. See, et ta on pisike, kannab kleiti ja roosat krunni, ei tähenda, et talle ette jääda tasub.



Evelin, kes töötab ühingus psühholoogilise nõustajana, on üks huvitav ja veidi salapärane tegelane. Ta elab linnast väljas ilusas majas keset ilusat aeda. Laiast maailmast on ta kokku kogunud põnevaid aardeid, mis täidavad ta maja, ning rikkaliku pagasi teadmisi inimeseksolemise võludest ja valudest. Nagu Muumimaailma Võlur, kes rubiine kogub. Tema enesekindlus võib ehk (au)kartust äratada, aga tegelikult on ta soe ja pehme tegelane, kes ülejäänud muumitegelastega väga hästi läbi saab.



Kristel on ehtne Muumimamma. Tal on üliinimlik kannatus, tänu millele kohtleb ta armastuse, mõistmise ja hoolega kõiki ja kõike. Ta laseb talle kallitel inimestel leida oma tee, kuid ta on alati olemas, kui keegi tuge või suunamist vajab. Närvi läheb ta harva ja kui lähebki, siis teeb kohe nalja otsa. Kõike kasulikku täis käekoti asemel on tal tarkust täis pea, ilma milleta jääks nii mõnigi äpardus klaarimata.



Kristiina tunneb end kõige paremini matkates ning vaikust ja üksiolemist nautides. Ta saab kõige ehedamalt olla tema ise just looduses, kui maha jäävad ühiskondlikud ootused, eelarvamused ja vajadus enda identiteedi kohta midagi tõestada. Loodus võtab ta vastu sellisena, nagu ta on, ning loodus on ka ainus, kellel on võime teda end väiksena tundma panna, ja see tunne on ülev! Ilmselgelt on tegu Nuuskmõmmikuga.

 

Oleme Tovelt ja tema tegelastelt palju õppinud sõpruse, iseseisvuse, pere, kodu, rõõmu, kurbuse ja kõige muu inimliku kohta ning oleme selle eest alati tänulikud. Kristiina on varem kirjutanud ka Tove Janssoni elust, loomingust ja suhetest naistega ning läbi muumimaailma mõtestanud ka meie tänapäeva ühiskondlik-poliitilisi pingeid.


Milline muumitegelane sina oled?

 

Suure rõõmuga kirjutas Kristiina Raud, ühingu kommunikatsioonijuht.


Pildid on pärit Jaapani, Soome ja Hollandi koostöös valminud animest, mis oli esmakordselt eetris 1990-1991.

386 views
bottom of page