top of page

Vabatahtlike päev: täname ühingu kogemusnõustajaid

Updated: Oct 14, 2020

Vabatahtlike päeva tähistatakse rahvusvaheliselt 5. detsembril alates 1985. aastast, et tänada vabatahtlikke ning juhtida tähelepanu vabatahtliku töö väärtusele ja panusele ühiskonda. Meie soovime sel puhul tänada meie kogemusnõustajaid, kes vabatahtlikena paljusid inimesi aidanud on.


Foto: Akshay Paatil, Unsplash

Nõustamine


Ühingu kogemusnõustajad on läbi aastate olnud peamiselt transsoolised inimesed, kes oma kogemuste ja teadmistega on toetanud nii trans inimesi kui ka nende lähedasi.


Inimene, kes avastab või üritab mõista oma soolist identiteeti, saab tihtipeale abi just teise inimese isikliku loo kuulmisest. Internetist võib leida erinevat, sageli segadusseajavat või eksitavat infot, lähedased ei pruugi inimest mõista või toetada, psühholoog saab küll pakkuda tuge, kuid suure tõenäosusega ei mõista seda kogemust täielikult. Siis saabki inimene pöörduda kogemusnõustaja poole, kes räägib sellest, kuidas ta ise oma teekonna läbinud on, mida ta tundnud ja mõelnud on, kuidas enda identiteeti mõtestanud, kuidas suhetega hakkama saanud. Kogemusnõustaja ei tea vastuseid kõigile küsimustele ja ta ei saa kellegi teise eest otsustada, kuid vahel piisab kuulamisest ja jagamisest.


Ka trans inimeste lähedastel võivad olla mured või küsimused. Teadmatus ühendab paljusid neid, kes aktsepteerivad oma trans lähedase identiteeti, ja neid, kes ei ole toetavad. Paljud pole varem enda teada ühtegi trans inimest kohanud. Sellisel juhul saab kogemusnõustaja näiteks anda infot mõistete ja protseduuride kohta või kirjeldada elu transsoolise inimesena.


Trans valdkond ühingus


Meie kogemusnõustajad on palju panustanud ka trans valdkonna arengusse ühingu töös. Nad on vastavalt oma teadmistele nõustanud ühingu töötajaid, aidanud koostada materjale, esinenud meedias ning andnud sisendeid huvikaitse, hariduse ja kommunikatsiooni valdkonda. Tänu neile saame töötada erineva identiteedi ja kogemusega inimeste huvides, pidevalt õppides ja arenedes.


Selge on see, et kogemusnõustajate töö on vajalik, sest inimesed pöörduvad ühingu poole väga erinevate küsimustega. Et meie vabatahtlikud saaksid nõustamist pakkuda parimal viisil nii enda kui pöörduja jaoks, osalevad nad algaval aastal kogemusnõutajate koolitusel. Lisaks praegustele nõustajatele oleme sinna kutsunud ka uusi inimesi, et esindatud oleks rohkem identiteete, vanuseid, sugusid, keeli ja Eesti piirkondi.


Aitäh kõigile, kes on soovinud heast ja vabast tahtest inimesi aidata!

 

Meie kogemusnõustajate tutvustused ja kontaktid leiad siit, rohkem infot meie kogemuspõhise, psühholoogilise ja juriidilise nõustamise kohta siit.

71 views0 comments

Comments


bottom of page